Politikai arculat és közpolitikai irányelvek

A MEMO mérsékelt, szabadelvű párt.

Mérsékelt:
szélsőségektől mentes, – se nem jobb, se nem baloldali – középen elhelyezkedve a politikai centrumot foglalja el.

Szabadelvű:
nem ideológiák, hanem ügyek mentén politizál, ezáltal nyitott azokra a megoldásokra, amelyek elősegítik, hogy az emberek élete jobb legyen.

Az egyetlen önálló politikai erő, amely képes önmagában országos szervezetet létrehozni. Jelenleg választási szövetségre nem lép semmilyen formában, a törvényhozói és végrehajtói hatalomba kerülés esetén pedig nem tervez semmilyen koalíciót kötni más szervezetekkel.

Demonstrating crowd
 1. Szolgáltató állam létrehozása.
 2. A Megoldás Mozgalom a szolidaritás és a társadalmi felelősség pártjaként, az egységes nemzeti értékek és érdekek formálója, nemzetközi képviselője.
 3. Digitalizáció minden téren, beleértve a közbeszerzéseket. A fiatalok alanyi jogon kapjanak laptopot és internetet.
 4. Kormányzati kiadások felülvizsgálata és drasztikus csökkentése, ami vonatkozik a média és reklám kiadásokra is.
 5. Gazdasági közszereplő státuszának bevezetése.
 6. Képviseleti helyett, közvetlen demokrácia gyakorlása. Szavazati jogot az kapjon, aki legalább nyolc éven át folyamatosan Magyarországon lakott.
 7. Valós, hosszú távon kiszámítható életpályát kínálunk a közszolgálatban dolgozóknak és a fegyveres testületek hivatásos állományának.
 8. A sztrájkjog visszaállítása.
 9. Felülvizsgáljuk a mentelmi joggal érintettek körét és a mentességek tartalmát.
 10. Visszaadjuk a média függetlenségét, megszüntetjük az egypárti médiatanácsot.
 11. Helyreállítjuk a kultúra, a közművelődés és a művészet teljes politikai függetlenségét.
 12. Az agráriumban meg kell teremteni a háztáji gazdaságok újraélesztésének lehetőségeit, kidolgozva a biztos felvásárlási és helyi értékesítési rendszert.
 13. Megvalósítjuk az állam és az egyház teljes szétválasztását.
 14. Adótörvények módosítása, annak érdekében, hogy érzékelhetően csökkenjenek a szociális anomáliák.
 15. Versenyképes, vállalkozóbarát adórendszert vezetünk be, valamint fokozatosan csökkentjük az ÁFA kulcsokat az élelmiszerek és a gyógyszerek esetében, illetve többkulcsos, jövedelemarányos személyi jövedelemadó-rendszert vezetünk be.
 16. Megvédjük a lakosságot a gáz és kőolajárak robbanásszerű növekedésétől, de abban az esetben, ha a világpiaci árak kedvezőre fordulnak, azonnal biztosítjuk azok érvényesülését.
Demonstrating crowd
 1. Megállítjuk a fiatalok elvándorlását és segítjük a fiatalok életkezdését, élhetővé téve számukra az országot.
  • Kedvező hitelfeltételekkel, kamattámogatással biztosítjuk az első otthonhoz jutást, valamint támogatjuk a 35 éves kor alatti fiatal vállalkozókat az EU-s forrásokhoz rendelt önrész állami költségvetésből történő biztosításával.
  • Bérlakás programot vezetünk be, valamint a CSOK hosszútávú lakásbérletre is felvehető lesz.
 2. Átalakítjuk az egészségügy szerkezetét és finanszírozását, megteremtjük a kórházak minőségi és működési feltételeit, látható mértékben csökkentjük a várólisták hosszát
  • Kötelező egészségügyi szűrőprogamok bevezetésével, a megelőzés hangsúlyozásával csökkentjük a magas kockázatú betegségek elterjedését.
  • Az orvosok minimálbérét az európai szinthez, a többi egészségügyi dolgozó fizetését pedig arányosan az orvosok fizetéséhez megnöveljük.
 3. A köztársasági elnököt közvetlen a lakosságnak kell választania. A fékek és ellensúlyok alkotmányos szabályozásának alapja ez.
 4. Az oktatási rendszer teljes megújítása és modernizálása: digitalizáció, a szigorú alaptanterv lazítása, oktatói szabadság visszahozatala, nagyobb hangsúly a projekt alapú kreatív oktatásra, tehetséggondozás a kezdetektől a felsőoktatáson túl. A felsőfokú oktatásban résztvevőknek legalább egy középfokú nyelvvizsgával kell lediplomázniuk.
 5. A Magyar Szilícium-völgy tudatos és módszeres felépítése, a “startup” és vállalkozói kultúra ösztönzése. Magyarországnak ez az igazi korlátlan erőforrása, lehetősége és esélye.
 6. A kegyelemadás rendszerének felülvizsgálata.
 7. A környezetvédelmi irányelvek sokkal hangsúlyosabb figyelembevétele már a tervezés időszakában. A már működő létesítmények és termelési módok környezetvédelmi szempontok szerinti átalakítása a szabályozás szigorításával. A fenntarthatósági szempontok kiszélesítése és folyamatos mélyítése a fejlődő technológiák bevezetésével.
 8. Az állami közpénzből megvalósult nagy beruházások felülvizsgálata.
 9. A pedagógusok státuszának helyreállítása, a bérek európai szintre emelése.
 10. Minden fegyveres agresszió elítélése, a béke támogatása.
 11. Meg kell állítani az Európától való eltávolodás tendenciáját. A Megoldás Mozgalom elkötelezett az európai integráció, az európai értékrend, a nemzetközi béke, biztonság és stabilitás megóvása iránt. A külkapcsolatokat szorosabbá kell tenni a nyersanyagokban gazdag országokkal és a tudásalapú államokkal.
Superman logo as MEMO logo