Választások 2024

2024. június 9-én két jelentős választásra kerül sor egyszerre Magyarországon: az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra. Összegyűjtöttünk minden fontos információt ezekkel az eseményekkel kapcsolatban, hogy segítsünk eligazodni a választási folyamatban és információkat nyújtsunk a szavazás fontosságáról. Tekintsd meg részletes útmutatásainkat, a hasznos linkeket és a legfrissebb híreket, hogy felkészülten vegyél részt a demokratikus döntéshozatalban. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hogy hangot adj véleményednek és részt vegyél a közösségi és európai ügyek alakításában!

Idővonal kép

Miért fontos, hogy TE is szavazz?

Az anyagi biztonság és a jólét kulcsfontosságú elemei az életünknek. A társadalmi problémák megoldása szempontjából fontos kérdés, hogy milyen forrásokból biztosítható a szükséges fedezet a kihívások hatékony kezelésére. A politikai szereplők feladata, hogy együttműködési teret teremtsenek és közösségünk javát szolgáló döntéseket hozzanak. A Megoldás Mozgalom olyan platformot kínál, amelyen keresztül közösen, az emberek bevonásával lehet építeni egy modern és fejlett Magyarországot. Ehhez az úthoz a választók segítségét és együttműködését is kéri.

Nehéz évek állnak mögöttünk, nem adhatjuk fel a változás iránti igényünket, a reményünket. Jelenleg nem országgyűlési választások következnek, de az önkormányzatokba és az Európai Parlamentbe kerülő képviselők már rövid távon is pozitív változásokat hozhatnak az életünkbe, és így hozzájárulhatnak a változás lehetőségéhez. A Megoldás Mozgalom arra kéri a választókat, hogy segítsenek nekik a szavazatukkal, hogy minél több olyan képviselő kerüljön az önkormányzatokba és az Európai Parlamentbe, akik Magyarországot és Európát jobb hellyé kívánják tenni.

A Mozgalom hangsúlyozza, hogy minden egyes szavazatnak jelentősége van a változás útján, és mindenki hozzájárulhat a korszerű, élhető és gazdag Magyarország megteremtéséhez. Rád is szükség van a változáshoz!

TE VAGY A MEGOLDÁS!

Kezek a magasban napsötéses időben

Kik vehetnek részt a június 9-i választásokon?

A szavazásokon részt vehet minden olyan magyar és nem magyar állampolgár, aki betöltötte a 18. életévét, és bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik Magyarországon. Magyarország egész területe egyetlen választókerületet alkot, így minden választó ugyanarra a listára adhatja le szavazatát.

Hol szavazhatok?

Mindenki az állandó lakhelyén szavazhat. Pontosabban az értesítőben megadott címen, ez tartalmazza a választókerület és a szavazókör számát, melyet a helyszínen, a bejáratnál és a szavazóhelyiségeknél is feltüntetnek. Ha valaki más helyen szeretne voksolni, át kell jelentkeznie egy másik címre a helyi választási irodánál. A mozgáskorlátozottak és fogyatékossággal élők számára biztosított a segítségnyújtás lehetősége, beleértve a mozgó urna igénylését is, amellyel otthon is lehet szavazni.

Hogyan tudok átjelentkezni másik helyre?

Az átjelentkezést interneten vagy a helyi választási irodánál lehet intézni, melynek elérhetősége szintén megtalálható a www.valasztas.hu oldalon. Az eljárás részletes leírása szerepel a választási értesítőben is.

Hogyan szavazhatok külföldről?

A külföldön tartózkodó magyarok levélben vagy a nagykövetségeken szavazhatnak, erről tájékoztatást kapnak a postán érkező választási értesítőben.

Mikor mehetek szavazni?

A szavazóurnák reggel 6-tól este 7-ig lesznek nyitva.

Mit vigyek magammal a szavazáshoz?

A szavazás előtt a teremben ülő bizottság egy azonosításra alkalmas fényképes igazolványt (személyi, útlevél vagy vezetői engedély), valamint a lakcímkártyát fogja kérni. Ezek alapján ellenőrzik, hogy az adott választó szerepel-e a választási névjegyzékben, és hogy lakcíme alapján az adott szavazókörbe tartozik-e.

Mit tegyek, ha nem kaptam értesítőt?

Érdemes a helyi választási bizottsággal kapcsolatba lépni. Elérhetőségük megtalálható a Valasztas.hu oldalon.

Honnan tudom, hogy szavazhatok nemzetiségi jelöltre?

A nemzetiségi jelöltre való szavazási jogról az értesítőből lehet tájékozódni, illetve lehetőség van internetes regisztrációra vagy a helyi választási irodában való regisztrációra.

Önkormányzati választásokEurópai parlamenti választások