• Csatlakozz!
  • Bejelentkezés
  • Kövesd a memót a twitteren!
  • Bejelentkezés facebookkal

Kategóriák

Válassz kategóriát az egyszerűbb böngészéshez!

 

Hirdetés

lajo

lajo*****
kérdezte több mint egy hónapja

Miért lettek az emberek az utolsó 10-20 évben világszerte agresszívabbá és szeretetnélkülivé?Miért kevés manapság az igazi barátság?

A kérdésre adott legjobb válasz

Rózsa

Rózsa *** válasza több mint egy hónapja

Kedves lajo! Bizony jó a kérdés, de a romlás nem csak 10-20 éve tart, csak most több hírt kapunk róla, és a folyamat felgyorsult. Különben erről világosan ír a Biblia. "Az egész világ a gonoszságban vesztegel". 1 János 5/19 ."És mivelhogy a gonoszság megsoksodik, a szeretet sokakban meghidegül".Máté 24/12

címkék – keress hasonló kérdéseket!

emberek, barátság, aggresszivitás

  • 15 válasz
 
Blue

Blue **** válasza több mint egy hónapja

Oreganoval értek egyet, sőt...
Steven Pinker ( http://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Pinker ) tartott egy nagyon érdekes -és megdöbbentő- előadást a 2007-es TED-en, az erőszak történetéről.
Lawrence H. Keeley tanulmányát hivatkozta meg, amikor azt állította, hogy az ősközösségekben élő férfi népesség 15-60%-a (függően a vizsgált csoportól) hal erőszakos halált törzsi összecsapások során.
Ilyen arányok mellett a második világháborúnak nem százmilliós hanem milliárdos nagyságrendű áldozatai lettek volna.
Lásd itt: http://www.ted.com/index.php...on_the_myth_of_violence.html

De ha a háborútol el is vonatkoztatunk... A világ északi/nyugati részén egyre kevésbé elfogadott a halálbüntetés, a kínzás. Előfordul, igen. De ösztársadalmi szinten elítéljük. Nem égetünk boszorkányt, nem vágjuk le az autótolvaj karját ahogy a lólopásért tették régen.Az Atis

Az Atis * válasza több mint egy hónapja

szia! szerintem erre igen egyszerű a válasz.

csak az érzi ezt, akinek van lelke. minél jobban feszít a világ, annál kevesebb tiszta lélek van. nem csoda, ha félünk kimutatni a belső értékeket. szerintem ezért.
swad

swad **** válasza több mint egy hónapja

Mert az elmúlt 50 évben megduplázódott az emberiség lélekszáma! (nem vicc, valóban így van) Körülbelül ahhoz hasonló a helyzet , amikor kisgyerek koromban 1 befőttes üvegbe összekapkodtam a takarmánytárolóból az egereket, nehogy a macska végezzen velük! A szándék jó volt, meg akartam menteni őket, azonban másnapra rá kellett döbbennem hogy olykor a legjobb szándék mellett is történnek rossz dolgok: abban a konkrét esetben például másnapra az összes elpusztult az üvegben, egyszerűen halálra karmolták/harapták egymást... (elméletileg felfokozott stresszhelyzetbe kerültek, s ez váltotta ki a határtalan aggressziót, ami a végzetükhöz vezetett)
esztikém

esztikém ***** válasza több mint egy hónapja

A világ annyira gonosz és szeretetnélküli amennyire mi vagyunk azok. Mivelhogy mi vagyunk a világ.Amennyiben kedvesen közeledek valakihez nem agresszió a válasza.
Kiabálásra kiabálással válaszolsz, vagy csendesen észérvekkel csitítod le a hangoskodót? Hidd el egy mosoly a másik felé nem veszi el az energiáidat, sőt feltölt téged is, őt is. Előitéleteink és berögzült azonnali legjobb védekezés a támadás stílusunk távolíja el még a szeretteinket is, a barátainkat is. Ha még vannak. A barátságnak azonban van egy fontos ismérve: adnod kell hogy kaphass, sokat, és önzetlenül.
zsuzsi

zsuzsi *** válasza több mint egy hónapja

Egyéni véleményem, lehet, hogy nem is egészen ide tartozik:
Szerintem a természet közelsége hiányzik az embereknek. Én városi vagyok, borzasztóak az életkörülmények (zsúfoltság, szennyezett levegő, zaj stb.)
Anulu

Anulu *** válasza több mint egy hónapja

Mert a barátság nem alakítható át számra, ergo nem mérhető.

És mióta a világon minden értékünket számosítjuk (testsúly, vagyon, lökettérfogat, osztályzat, péniszhossz, stb, stb) azóta sajnos a barátság egy irreális fogalom lett
lajo

lajo ***** válasza több mint egy hónapja

Kedves Rózsa! Előszőr is köszönöm az értékes hozzászólást.Igazad van nem csak 10-20 éve romlik a helyzet.Hanem az első világháború óta,és csak mostanában igazán felgyorsult.
Rózsa

Rózsa *** válasza több mint egy hónapja

Kedves lajo! Bizony jó a kérdés, de a romlás nem csak 10-20 éve tart, csak most több hírt kapunk róla, és a folyamat felgyorsult. Különben erről világosan ír a Biblia. "Az egész világ a gonoszságban vesztegel". 1 János 5/19 ."És mivelhogy a gonoszság megsoksodik, a szeretet sokakban meghidegül".Máté 24/12
taopapa

taopapa *** válasza több mint egy hónapja

én kösszönöm lajo, hogy hozzá szolhattam.nagyon tettszenek a kérdéseid.el lehet rajtuk gondolkodni.
lajo

lajo ***** válasza több mint egy hónapja

Azt hiszem taopapa rátapintottál a lényegre.Köszönöm a hozzászólást.
taopapa

taopapa *** válasza több mint egy hónapja

szubjektiv a véleményem mivel saját tapasztalatomatt tudom eirni.45 éves vagyok s szerintem is sokkal keményebb a világ,lásd pedofilia stb.kérdésre egy esetleges válasz fogyasztoi társadalomban élünk,sokan a pénzt hajszolják,s elfelejtik az aranyszabályt a pénz nem boldogit.törekedni kellene a lelki egyensulyra.az agreszivitást erösiti a számitogépes játékok egyes fajtája ,média stb,még a rajzfilmek is sokkal agreszivebbek,hol van mazsola .tádé,frakk,mézga család,mirr-murr,süsü stb.vagyis nagyon összetett a probléma.az igaz barátságro annyit hogy mostanában az emberek a felszines kapcsolatra törekednek,erre van igényük.
lajo

lajo ***** válasza több mint egy hónapja

Nem hiszem hogy valami hivatalos felmérés szükséges hogy észrevegyük mi történik körölöttünk.A Római birodalom bukásának egyik oka a teljes erkölcsi lezüllés,ami ma is megfigyelhető.Kár hogy nem veszed észre kedves oregano.Egyébként örülnék neki ha igazad lenne.
oregano

oregano ***** válasza több mint egy hónapja

Kedves lajo!

Valószínűleg meglepődnél, ha tudnád, hány éves vagyok, és sajnálom, hogy számodra ez fontos szempont.

Válaszodban a saját emlékeidre hagyatkoztál. A kérdés viszont egy ún. "világszerte" megfigyelhető jelenségre utal, és nem azokra, amik a Te ismeretségi körödben és múltadban megfigyelhetők.

Ezért lenne szerencsés, ha a kérdésedben rejlő vélelmedet valamilyen szociológiai, kultúrantorpológiai stb. hivatkozással támasztanád alá.

Hidd el, az elmúlt 2-3000 évben egy bizonyos életkor (kb. 40 év) felett minden korban hallatták szavukat azok, akik az erkölcsök folyamatos romlására panaszkodtak. Ha igazuk lett volna, akkor létezett volna pár ezer éve egy fantasztikusan szép, jó, gazdag Aranykor, amióta folyamatosan romlik a világ. Ám ilyen aranykor létét mindeddig nem támasztotta alá a kultúrtörténet.
lajo

lajo ***** válasza több mint egy hónapja

Kedves oregano! Nem tudom hány éves vagy de kérdezz meg egy 40 évesnél idősebb személyt.Én emlékszem arra az időre mikor nem kellett félni kinyitni az ajtót egy idegennek.Nagyon sok nálam idősebb személy véleménye ( is ) hogy az emberek nagy részében már alig mutatható ki szeretet a másik ember iránt.Még mikor tizenéves voltam nem léptek át emberek az utcán fekvő ember felett.A közlekedésben nem kellett félni az aggresszivitás miatt.A barátságok nem felszínesek voltak hanem sokszor életre szólóak voltak.Sorolhatnám...Beszélgess idős emberekkel!Én nem állítom hogy ma mindenki aggresszív vagy szeretetnélküli,hanem arányaiban rosszabbodott nagymértékben a helyzet.A média is ezt támasztja alá,és a hétköznapi emberek is.
oregano

oregano ***** válasza több mint egy hónapja

Ha mutatsz egy hivatkozást arra a vélelmedre - mondjuk, egy felmérést -, hogy az emberek az utolsó 10-20 évben világszerte agresszívabbá és szeretetnélkülivé lettek, vagy hogy manapság kevés az igazi barátság, akkor talán előrejutnánk közösen a kérdésed megválaszolásával. Ez így csak vélelem, talán előítélet Részedről.

Szerintem meg az emberek az utolsó 10-20 évben világszerte pont annyira voltak agresszívak és szeretetnélküliek, mint előtte, és pont annyira voltak gyengédek és szeretetteljesek, mint előtte. És szerintem nem kevés manapság az igazi barátság.

A válaszadáshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!

Kérdezz te is!

Csak az email címed és a beceneved szükséges a regisztrációhoz!
Ne csak kérdezz, válaszolj is! Legyél Memo Profi!

Regisztráció »

Pontverseny állása

Kelly

4629 pont

itsze

3834 pont

Future

3787 pont

lajo

3499 pont

pamelacska1

2185 pont

Gergő

1655 pont

oregano

1567 pont

aranyoskám

1463 pont

torpilla

1432 pont

present

1425 pont

Online felhasználók

Jelenleg egy felhasználó sem érhető el.

RSS csatorna


regisztráció 20
kérdés beküldése -2
tiéd a legjobb válasz 4
kérdésedre legjobb választ jelölsz 1
kérdésre válaszolsz 1
szavazáson részt veszel 1
bejelentkezés (naponta) 1
más válaszát értékeled 1
+ szavazatot kap egy válaszod 1
ismerősöd regisztrál 3
szabályzattal ellentétes válasz -3