• Csatlakozz!
  • Bejelentkezés
  • Kövesd a memót a twitteren!
  • Bejelentkezés facebookkal

Kategóriák

Válassz kategóriát az egyszerűbb böngészéshez!

 

Hirdetés

lajo

lajo*****
kérdezte több mint egy hónapja

Mi a véleményetek? A karácsony tényleg keresztény ünnep? Azt hallottam hogy nem,ti mit tudtok róla?

címkék – keress hasonló kérdéseket!

vallás, ünnep

  • 19 válasz
 
judit

judit * válasza több mint egy hónapja

A Karacsony unnepenek semmi koze Jezus szuletesehez. A Szentiras nem irja meg, hogy Jezus mikor szuletett. De kovetkeztetni lehet az idopontra. Mikor Jezus szuletett, a pasztorok meg kinnt voltak a mezon a nyajaikkal. Jeruzsalemben eleg kemeny telek vannak. A hideg idoben a pasztorok mar bent voltak a nyajaikkal vedett helyen. Jezus valamikor osszel szuletett.
A December 24-e, a romaiaknal a Saturnalia unnepe, azaz a napfordulo unnepe volt. Mikor Nagy Konstantin Csaszar allamvallassa tette a keresztenyseget, akkor, hogy kedvezzen a romaiaknak, es a keresztenyeknek is, osszevonta Jezus allitolagos szuletesnapjat, a Saturnalia unnepevel. Ilymodon lett a December 24, Jezus szuletesnapja.
De minderrol meggyozodhetsz a vilagi tudomany altal is, hiszen ez kozismert teny. A karacsonyfa allitas is ismeretlen fogalom volt, egeszen az 1800-as evekig. Ekkor allitott karacsonyfat December 24-en Nemetorszagban egy nemes ember, majd innen terjedt el hozzank is. Tehat ha szo szerint kerdezed, a Karacsonynak semmi koze Jezushoz. Ez csak a valla altal megszabott unnepnap. Ha fontos lett volna Jezus szuletesenek az ideje, akkor arrol a Biblia irt volna. Viszont fontos volt a halalanak az idopontja. Ezert is hagyta meg Jezus, hogy arrol "emlekezzunk meg minden evben, az evfordulojan". Ezt az utolso vacsoran hagyta meg tanitvanyainak.
unnchi

unnchi * válasza több mint egy hónapja

xP
nem a karácsonyt a kereszténységet
unnchi

unnchi * válasza több mint egy hónapja

régebben amikor a magyarok még nem vették fel vallásuknak a karácsonyt, akkor is volt körülbelül ugyan akkor egy ünnepük a kerecsensólymok tiszteletére (hogy akkorra idomították be vagy valami ilyesmi...ezt nem tudom pontosan)
aztán keresztények lettek a magyarok
->
kerecsen
karácsony
sziszi

sziszi * válasza több mint egy hónapja

persze hogy kereszteny unnep
András

András ** válasza több mint egy hónapja

Igen,a karácsony tisztán kersztény ünnep!
törölt felhasználó

törölt felhasználó ***** válasza több mint egy hónapja

aki aztmondta hogy nem keresztény ünnep akkor az lehet hogy ázsiai mert ott csak annyit tudnak róla hogy az ajándékozás a karácsonyfa és a család ünnepe
'אהבה'

'אהבה' *** válasza több mint egy hónapja

Karácsony egy keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születésére emlékeznek világszerte.
A nem vallásos családok körében pedig a szeret és a béke jelképe.Ezt dícsfénnyel övezve és ajándékozással ünneplik.Az ünnep hagyományos és valódi lényegét hátrányba szorítva.
Future

Future ***** válasza több mint egy hónapja

Végül is ezt már kár firtatni,szerintem az a fontos h a családom már évtizedek óta ünnepli Jézus születését,s velem sincs másképp.Csak ez a fontos.Én így tanultam,h keresztény ünnep,s ezen senki sem tud változtatni.
present

present ***** válasza több mint egy hónapja

Én azt hallottam igen. A karácsony keresztény ünnep...
lajo

lajo ***** válasza több mint egy hónapja

Kedves oregano! Ahhoz képest hogy te nem hiszel Istenben,elég furcsa hogy "keresztény ünnepnek" tartod a karácsonyt.Én olvasom a Bibliát.
oregano

oregano ***** válasza több mint egy hónapja

sajnálom, kedves lajo, hogy nem olvasod a Bibliát
de azt még jobban sajnálom, hogy olyanokat írsz másoknak a Bibliáról, ami nem igaz

Lk 3:23: Maga Jézus pedig mintegy harminc esztendős volt, mikor tanítani kezdett
και αυτος ην ιησους αρχομενος ωσει ετων τριακοντα ων

A karácsony pedig persze, hogy keresztény ünnep, bár az eredete természetesen nem keresztény - dehát ez eléggé közismert. Jézus születése csak az ókor végén kapcsolódott a karácsony ünnepéhez, császári parancsra. A Bibliában nyoma sincs a karácsonynak.
lajo

lajo ***** válasza több mint egy hónapja

Köszi a válaszodat present! Én azóta utánanéztem,Jézus születésének időpontja ismeretlen.A Bibiliában olvashatjuk hogy Jézus 33 és fél éves korában halt meg.Niszán hó 15.-én halt meg , ami úgy március,április tájára esik( Niszán hó 15.-e,mivel a zsidók holdnaptárt használtak,mi pedig a pogány Róma nap naptárját,ezért a mi naptárunk szerint Niszán hó 15.-e előestéje az Úrvacsora,a tavaszi napéjegyelőség utáni első holdtölte).Nos mivel tavasz elejétől visszaszámolva fél év a kb,október hónapra esik.De miért lett december 25-re Jézus születésnapja téve ha nem ismerjük?A korai keresztények pogány szokásnak tartották a születésnap megünneplését.Az egyház sajnos megalkudott a pogány Rómával( átvette a napimádók nap naptárját).Azóta ünneplik a "keresztények"Jézus születésnapját.Tényleg keresztény ünnep a karácsony?Kétlem....
present

present ***** válasza több mint egy hónapja

János vizzel keresztelte az embereket, s Jézust is.Aki előtte valóban zsidó volt,de valójában minden ember az, aki nem veszi fel vallását,s nem gyakorolja azt.Gondolatokkal,szavakkal,cselekedetekkel kitudjuk fejezni feltétlen szeretetünket,odaadásunkat Jézus irányába.Tulajdonképpen az is imátkozásnak számít, ha azt mondjuk Istenem segíts meg!
Szóval úgy gondolom a Karácsony,melyet minden év utolsó hónap, 25-26-án ünneplünk, keresztény ünnep.
present

present ***** válasza több mint egy hónapja

Az a véleményem,hogy a Karácsony keresztény ünnep. A napon, Jézus, Isten fiának a születését ünnepeljük.
A keresztény vallás,pontosabban a római katalikus egyház, nem gyűlöli a zsidókat és ezt korábban sem tette.A római katalikus anyaszentegyház a legtökéletessebb létesítmény mely létrejött Jézus által.Így intézményesítve,templomokban a gyűlekezet által s Isten színe előtt tudják az emberek gyakorolni a keresztény vallásukat.Jézus előtt korai keresztények pedig nem léteztek,mert a Megváltó által jött létre a kereszténység,a keresztény vallás,mely a szentháromságot szentesíti önmagában. Az atya, a fiú és a szentlélek a keresztény vallás magja.Isten annyira szerette az általa teremtett világot,hogy egy szülöt fiát,Jézust adta érte.Útját pedig, keresztelő szent János készítette elő.
Zora

Zora *** válasza több mint egy hónapja

Kisajátítani? A karácsonynak valóban vannak régi természetvallásból, "pogányságból", kereszténység előtti hagyományokból álló alapjai. Nézd meg például a jelképeit: piros alma (díszként), fenyőfa állítás (ami germán szokás eredetileg), dió, hal...
De minden fő keresztény ünnep, a húsvét és egyebek is a régi pogány ünnepkörre épülnek. Mit gondolsz, a locsolásnak és a nyuszikának mennyi köze van Krisztus feltámadásához?
Szerintem éppen ez a legjobb benne, hogy évszázadokon át konzerválni, egységesíteni tudta ezeket az ősi motívumokat a vallási igazságokkal, és tulajdonképpen nem "rondított bele" semmibe, mert a jelképek, szokások maradtak, csupán megteltek lelki tartalommal, új formákkal.
Most, hogy annyi ember él "hitetlenül" ezek a formák is felbomlani látszanak, minden elvész, amit eddig olyan sokan megéltek, és nem meglepő, hogy rengetegen már csak az ajándékkényszert és a bejglit látják az egészből. Mi következik? Csömör.
lajo

lajo ***** válasza több mint egy hónapja

Köszönöm az infókat de ezek után több kérdés merül fel bennem.Ha keresztény országnak tartjuk magunkat akkor miért kell megünnepelni egy pogány származású ünnepet?Vagy nem is igazi keresztények élnek ma a világban?
Old_man

Old_man * válasza több mint egy hónapja

Nem. Blue válasza helyes, a Katolikus Egyház csak ki akarja dogmákkal sajátítani az ünnepeket.
Nem érdekes, hogy a katolikusok gyűlölik a zsidókat, miközben a Biblia tanítása szerint Jézus zsidó volt!
Amúgy legyen boldog- és békés a karácsonyod, bármiben is hiszel.
Blue

Blue **** válasza több mint egy hónapja

Ja, forrás wikipédia...
Blue

Blue **** válasza több mint egy hónapja

A karácsonyi ünnep szellemiségéhez, és jellegéhez hasonló ünnepek már Krisztus előtt is léteztek, például a pogányok téli napfordulós ünnepe. Kezdetben a Nap vagy a természet újjászületésének ünnepe volt; később erre az időpontra esett Ozirisz, Jupiter, Plutusz és Nimród ünnepe, a germán Yule és a római Szaturnália.
A korai keresztények nem ünnepelték Jézus születését, és nem is próbálták meghatározni az időpontját; az ünneplés legkorábbi ismert példája Egyiptom, ahol Jézus születését tavaszra tették. Számtalan más időpont is használatos volt.
A 4. században sok vallási vezető törekedett a dátum egységesítésére; végül I. Gyula pápa 350-ben december 25-ét nyilvánította a Megváltó születésnapjává. Az örmény és a kopt egyházak kivételével – melyek hívei ma is január 6-át ünneplik – a többi egyház elfogadta Gyula pápa döntését.

Amúgy meg... Boldog Karácsonyt. : )

A válaszadáshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!

Kérdezz te is!

Csak az email címed és a beceneved szükséges a regisztrációhoz!
Ne csak kérdezz, válaszolj is! Legyél Memo Profi!

Regisztráció »

Pontverseny állása

Kelly

4628 pont

itsze

3834 pont

Future

3786 pont

lajo

3499 pont

pamelacska1

2185 pont

Gergő

1655 pont

oregano

1567 pont

aranyoskám

1463 pont

torpilla

1432 pont

present

1425 pont

Online felhasználók

Jelenleg egy felhasználó sem érhető el.

RSS csatorna


regisztráció 20
kérdés beküldése -2
tiéd a legjobb válasz 4
kérdésedre legjobb választ jelölsz 1
kérdésre válaszolsz 1
szavazáson részt veszel 1
bejelentkezés (naponta) 1
más válaszát értékeled 1
+ szavazatot kap egy válaszod 1
ismerősöd regisztrál 3
szabályzattal ellentétes válasz -3