• Csatlakozz!
  • Bejelentkezés
  • Kövesd a memót a twitteren!
  • Bejelentkezés facebookkal

Kategóriák

Válassz kategóriát az egyszerűbb böngészéshez!

 

Hirdetés

lajo

lajo*****
kérdezte több mint egy hónapja

A paradicsom zöldség-e vagy gyümölcs?

Szavazás

64%
zöldség
29%
gyümölcs
7%
bizonytalan vagyok

címkék – keress hasonló kérdéseket!

zöldség, gyümölcs, étel, főzés

  • 56 szavazat, 32 hozzászólás
 
Lócipapa

Lócipapa * válasza több mint egy hónapja

A paradicsom nem édes? A válasz: Vidéken igen, városon nem. Miért? Amit magad termelsz, és a Nap érleli, abból olyan édes paradicsomlevet (gyümölcslevet ugye, mert a zöldségeknek nincs értelmezhető mennyiségű levük) készíthetsz, amihez jóformán cukor sem kell. Míg a Kínában, Spanyolban, stb. zölden szedett, éréslassítóval kezelt, földön/vízen utaztatott, mesterségesen frissen tartott, majd Magyarországon érésgyorsítóval lefújva piacra dobott (nézd meg alaposabban, vajon mitől foltos) piros, de savanykás, valóban zöldségre emlékeztető bogyóból inkább savanyúságot lehetne gyártani.

Summa summarum: Az urbánus magyar csupán éretlen formában jut eme remek gyümölcshöz, de mivel "savanyú a szőlő", kikiáltja zöldségnek. Így mégsem tűnik akkorának a nyomor. Attól, hogy nem ettél még igazi magyar paradicsomot, amelyikből a soha nem permetezett kertemben néhány nagyobb, mint az öklöm, attól még létezik. Csupán az a helyzet, hogy aki minden reggelijéhez maga szakítja le a konyhakertjében, és egy darab szalonnával jóízűen elfogyasztja, az nem ül le utána a net mellé, fogyatékosoknak magyarázni. Enter. Szép napot!
András

András ** válasza több mint egy hónapja

Minden ami a virágból fejlődik ki,az gyümölcs.Még a földimogyoró is az,mert a föld fölött virágzik,és csak utána bújik a föld alá.
Zsóka

Zsóka * válasza több mint egy hónapja

Gyümölcs
Lócipapa

Lócipapa * válasza több mint egy hónapja

Na, most szavazzatok!
Lócipapa

Lócipapa * válasza több mint egy hónapja

Paradicsom - a gyümölcs
Bizony, nem elírás, a paradicsom az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Ezzel a kijelentéssel sokan vitába szállnának, de a tudomány az tudomány. A botanika félreérthetetlenül és minden kétséget kizáróan a gyümölcsök közé sorolja a piacon garantáltan a zöldséges standon fellelhető növényt.
A definíció szerint gyümölcsnek nevezzük a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait, zöldségnek pedig a növény ehető részeit hívják, így gyökerét (pl. répa), gumóját (burgonya), szárát (zeller), levelét (saláta) vagy bimbóját (kelbimbó).

Tehát lényegében az adja az alapvető különbséget gyümölcs és zöldség között, hogy a magházát vagy egyéb részét esszük-e meg.
Az előbbiekben kifejtett meghatározások értelmében tehát az uborka, a cukkini, az avokádó, a paprikafélék, a hüvelyesek, a tökfélék és természetesen a paradicsom növénytani meghatározása is gyümölcs, hiszen mindegyik az adott növény érett magháza.

Nem mindegy mivel!

Abból kifolyólag, hogy zöldségfélének tartják, sokszor nem megfelelően fogyasztják a paradicsomot. Ha belegondolunk, a paradicsomos káposzta és a lecsó sem a könnyen emészthető ételek közé sorolható.
A zöldségek ugyanis lúgosak, míg a gyümölcsök savasak, amit természetesen a főzés tudományában a megfelelő ételek elkészítésének érdekében szigorúan figyelembe kell venni. Szóval egy újabb érv a még mindig kételkedőknek a paradicsom gyümölcs mivoltát illetően: a paradicsom savtartalma magas. Ezért összeférhetetlen a zöldségekkel, és ezt emésztőrendszerünk is megérzi.
De amennyiben savas gyümölcsnek megfelelően készítjük el kedvenc "zöldségünket", azaz magában és délelőtt, akkor szervezetünkre gyakorolt hatása kiváló. Ajánlott a gyümölcsöt nyersen fogyasztani, hiszen főzve, sütve emészthetetlen, ártalmas és nehéz étel. És ami még fontosabb: elveszíti vitamintartalma nagy részét.

Értékes beltartalom

Bele se gondolunk a reggeli közben falatozva, hogy milyen pozitív hatásokat köszönhetünk a piros gyümölcsnek. Ugyanis a citrom után a paradicsom tartalmazza a legtöbb vitamint. A paradicsom ásványianyag-tartalmát a kálium, a nátrium és a kalcium sók adják. A C-vitamin mennyisége változó - 25-40 mg/100g -, az éréssel összhangban növekszik. A szabadföldi természetesen lényegesen többet tartalmaz, mint a melegházi. Az apróbb fajtájú paradicsomnak kedvezőbb a C-vitamin mennyisége, mint a nagyobbaké.
Ezeken kívül bővelkedik B1 - és B2 - vitaminban, valamint A-vitaminban és karotinban is.
A paradicsom az egyik legjobb természetes gyógyszer. Különösen ajánlható az ízületi gyulladás, a reuma, a köszvény, a gyulladásos betegségek, vékonybélhurut esetén, valamint vese-és epekő oldására.
Kiváló a húgykősav-kristályokat feloldó képessége és vértisztító hatása, valamint ellenszere lehet a gyomorsav túltengésnek. A magas víztartalma a vér besőrősödését akadályozza meg. Ezeken felül hányingercsillapító, rothadás gátló anyagokat is tartalmaz.
Mindent összevetve irány a zöldséges - vagy gyümölcsös - és élvezzük jótékony hatásait kedvenc piros termésünknek, a paradicsomnak.

törölt felhasználó

törölt felhasználó ***** válasza több mint egy hónapja

"zotyo" még egy pár nem fán növő gyümölcs ami nem fán terem:

-a ribizli bokron terem
-az egres boron terem
-a szamóca,eper földön terem
-a szőlő futó növény
törölt felhasználó

törölt felhasználó ***** válasza több mint egy hónapja

és a paradicsom az zöldség
törölt felhasználó

törölt felhasználó ***** válasza több mint egy hónapja

"zotyo" a fél tudás az halál a dinye földön terem
rka

rka * válasza több mint egy hónapja


" Zoli **
Nincs olyan gyümölcs ami ne fán teremne --> a paradicsom nem az!!! "

-----A dinnye micsoda? :)) a dinnyefán terem?:)
-----gyümölcs!
GT

GT *** válasza több mint egy hónapja

zöldség
Zotyó (IKe)

Zotyó (IKe) ** válasza több mint egy hónapja

Nincs olyan gyümölcs ami ne fán teremne --> a paradicsom nem az!!!
Kelly

Kelly ***** válasza több mint egy hónapja

Azt hiszem, hogy zöldséget beszél, aki gyümölcsnek titulálja a paradicsomot.
:-)
Jó kis magyar zöldség.

roros

roros **** válasza több mint egy hónapja

ÚRISTEN!! ez most komoly??? naná, hogy ZÖDSÉG!!
aki szerint a paradicsom GYÜMÖLCSS ( O_o ) az nem SZÁZAS!!
Future

Future ***** válasza több mint egy hónapja

Bár botanikailag gyümölcsökhöz tartozik,mégis a paradicsomot mi zöldségként ismerjük,fogyasztjuk.Így senki sem keresi a paradicsomot az alma közt.
BEGONE 10

BEGONE 10 ** válasza több mint egy hónapja

Egyértelműen Zöldség!!!
adryka

adryka **** válasza több mint egy hónapja

Bár a legtöbben azt hiszik, hogy a paradicsom zöldség (mivel úgy fogyasztjuk-megsózzuk stb.), valójában azonban gyümölcs.
P.Hajni

P.Hajni ** válasza több mint egy hónapja

zöldség.
Gergő

Gergő ***** válasza több mint egy hónapja

Nem mégse!!!Bocsássatok meg!!! Itt egy bizonyíték, hogy nem:
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=2847
Gergő

Gergő ***** válasza több mint egy hónapja

ZÖLDSÉG!!!
IGEN ZÖLDSÉG JÓL OLVASOD!!!
itsze

itsze ***** válasza több mint egy hónapja

A PARADICSOM ZÖLDSÉG! MÉG BOTANIKAILAG IS!
lajo

lajo ***** válasza több mint egy hónapja

Bocsi a kissé értelmetlen kérdésért,de arra gondoltam hogy az "igen"zöldség,a "nem"az gyümölcs.
karesz

karesz * válasza több mint egy hónapja


A kédésre nem lehet válaszolni.
Szotyi

Szotyi ** válasza több mint egy hónapja

A paradicsom botanikailag gyümölcs!
Timellya

Timellya **** válasza több mint egy hónapja

Ha igent válaszolok, akkor mire válaszolok igent?????!!!!!:O:D
itzse

itzse *** válasza több mint egy hónapja

Egyes kulturákban gyümölcsként is szerepel, de nálunk Mo-on zöldség az elismertebb verzió
itsze

itsze ***** válasza több mint egy hónapja

A paradicsom zöldség!!!!!
arany-alma

arany-alma **** válasza több mint egy hónapja

Gyümölcsnek azokat a növényeket hívjuk, amik az emésztőrendszerben nem igényelnek előemésztést. Így a gyomron keresztül azonnal a belekbe jut és megkezdődik az emésztés, a tápanyagok azonnali hasznosítása. Ha nem tud azonnal a belekbe jutni, akkor erjedni kezd és a cukortartalma alkohollá válik.

(Egy ismerősömnek kis híján a jogosítványa ment rá egy nehéz ebéd után elfogyasztott komolyabb mennyiségű érett sárgabarackra...)

Zöldségnek azokat a növényeket hívjuk, amik előemésztést igényelnek és csak ezután tudnak felszívódni a belekben. A gyomorban nem kezd el erjedni.

Fűszereknek azokat a növényeket hívjuk, amik önálló emésztéssel nem adnak számottevő emészthető tápanyagot.

Az ételek íze pedig elsődlegesen információt ad a testnek, a gyomotnak, az emésztőrendszernek, hogy mire készüljön. Az íz információja alapján indul meg az emésztőenzimek kiválasztása és a nyál, a gyomor, a belek felkészítése az emésztéshez.

Az édes íz azt jelenti: gyorsan hasznosuló energia. A keserű azt jelenti: méreg.

A paradicsom tudomásom szerint mindkét jellemzővel bír, mert bár jellemzői szerint inkább a gyümölcshöz tartozik, ugyanakkor a gyomorban maradva nem kezd el erjedni és nem alakul át alkohollá.

Ezért én azt a furcsa nevet választom: zöldség-gyümölcs. :-)
GIGI

GIGI ***** válasza több mint egy hónapja

A magyar paradicsom szó a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma” kifejezésből rövidült. A növény „alma” nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz „aranyalma”). A paradicsom spanyolul tomate, ami azték eredetű szó: a spanyol hódítók az Amerikából behozott zöldség eredeti azték xitomatl nevét így rövidítették le. Ez a szó került be azután a legtöbb európai nyelvbe: pl. francia és német tomate, angol tomato, orosz томат (tomat).

A zöldség kifejezés konyhaművészeti műszó. Definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív.
A lágyszárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak (valamikor a növények alá sorolták őket).
A zöldségek közül némelyiknek a levelét fogyasztjuk (pl. fejes saláta), másnak a szárát (spárga), gyökerét (sárgarépa), virágát (brokkoli), gumóját (fokhagyma) vagy éretlen, húsos magvait (zöldborsó, bab). A zöldségfélékhez tartoznak olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett gyümölcsét fogyasztjuk, ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika.
Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük. Régi könyvekben is találkozhatunk olyan nézetekkel, amelyben a dinnyét zöldségként, a paradicsomot gyümölcsként említik meg.
Általában a zöldségek inkább sósak vagy erősek, mintsem édes ízűek (néhány kivétellel, mint a rebarbara, sütőtök) vagy az óceániai kultúrákban elterjedt édes burgonya, a "kumara".

bucifej

bucifej *** válasza több mint egy hónapja

Zöldségeket beszéltek a paradicsomról,ha azt mondjátok : zöldség.
Gyümölcs !
bemapoe

bemapoe ***** válasza több mint egy hónapja

Nem láttad a Magyar vándort.
:D
oregano

oregano ***** válasza több mint egy hónapja

Khm.

Hogy lehet egy vagylagos kérdésre igennel vagy nemmel válaszolni?
bemapoe

bemapoe ***** válasza több mint egy hónapja

Én tudományos szemmel nézem, így szavaztam. Gyümölcs, ahogyan a paprika is például. Viszont biológiailag nincs is olyan fogalom, hogy zöldség.

Azonban ha gasztronómiai szemmel nézzük, akkor mindkettő fogalom létezik: a paradicsomot és a paprikát is zöldségnek tekintjük.

A válaszadáshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!

Kérdezz te is!

Csak az email címed és a beceneved szükséges a regisztrációhoz!
Ne csak kérdezz, válaszolj is! Legyél Memo Profi!

Regisztráció »

Pontverseny állása

Kelly

4628 pont

itsze

3834 pont

Future

3786 pont

lajo

3499 pont

pamelacska1

2185 pont

Gergő

1655 pont

oregano

1567 pont

aranyoskám

1463 pont

torpilla

1432 pont

present

1425 pont

Online felhasználók

Jelenleg egy felhasználó sem érhető el.

RSS csatorna


regisztráció 20
kérdés beküldése -2
tiéd a legjobb válasz 4
kérdésedre legjobb választ jelölsz 1
kérdésre válaszolsz 1
szavazáson részt veszel 1
bejelentkezés (naponta) 1
más válaszát értékeled 1
+ szavazatot kap egy válaszod 1
ismerősöd regisztrál 3
szabályzattal ellentétes válasz -3