• Csatlakozz!
  • Bejelentkezés
  • Kövesd a memót a twitteren!
  • Bejelentkezés facebookkal

Kategóriák

Válassz kategóriát az egyszerűbb böngészéshez!

 

Hirdetés

lajo

lajo*****
kérdezte több mint egy hónapja

Szlovákiában az átlag 20000koronából mennyi marad tisztán?Mennyi a családi pótlék?És milyen adókedvezmények vannak?

címkék – keress hasonló kérdéseket!

adó, pénz

  • 2 válasz
 
Mcfield48

Mcfield48 * válasza több mint egy hónapja

Számos olyan vállalkozó van, aki csak azért nem indul el Szlovákiába, mert az egységesen 19 százalékos személyi jövedelemadó nagyon csábítóan hangzik a hazai, akár 38 százalékos adóval szemben.
Egy alternatíva:
Ahhoz, hogy a magyar vállalkozó szlovák adóalany legyen, csupán egy állandó bejelentett lakcímre kell szert tenni Szlovákiában, ráadásul ehhez még saját lakás sem kell, megteszi egy jóindulatú "befogadó" ismerős vagy egy társtulajdonos. Igaz, ez azzal jár, hogy közben nem lehet megtartani a magyar állandó lakcímet, mert a két állandó lakcímmel rendelkező vállalkozókat az adóhatóság fokozottan figyeli. A jogszabályok szerint ezen kívül az is lényeges, hogy ha egy évben 183 napot meghaladó időt tölt valaki Magyarországon, akkor a magyar adószabályok vonatkoznak rá!

Van, ami a vállalkozónak mégis jobban megéri Magyarországon, ez például a társadalom-biztosítás. Ha az adózó azt szeretné, hogy minden szempontból előnyösen jöjjön ki, érdemes a bejelentett állandó szlovákiai lakcím mellett megtartani egy ideiglenes bejelentett lakcímet Magyarországon, mert így megtarthatja a hazai tb-t, és a hivatalos ügyintézés is jóval egyszerűbb a magyar szabályokkal.

Érdemes szem előtt tartani azonban egy egyszerű tényt. Hiába van valakinek Szlovákiában állandó lakcíme, ha közben Magyarországon van bejelentett munkahelye, és onnan legalább fél éven át kap jövedelmet. Ez esetben ugyanis a magyar adószabályok vonatkoznak a dolgozóra - legyen akár alkalmazott, akár vállalkozó.

Akkor sem előnyös a "trükközés", ha valaki bankszámlán, a tőzsdén vagy befektetési jegyben kívánja gyarapítani pénzét, mert ebből a nyereségből Magyarországon nem kell adózni, és az eva-körbe tartozóknak is előnyösebb a 15 százalékot befizetni a szlovák 19 százalékkal szemben.

A 25 milliós éves bevételt meghaladó vállalkozóknak viszont még mindig megérné átköltözni, akárcsak a magas tőkejövedelmű cégeknek és magánszemélyeknek.
Mcfield

Mcfield ** válasza több mint egy hónapja

Hello Lajo!

2004. január elsején adóreformot hajtottak végre Szlovákiában, melynek értelmében a személyi jövedelemadót, a társasági adót és az általános forgalmi adót egy kulcsossá alakították, egységesen 19% lett.

További adónemek
- ingatlanadó
- közterület használtért fizetendő adó

Amennyiben Ön kizárólag magyar állampolgár:
A magyar személyi jövedelemadó törvény szerint minden magyar állampolgár főszabályként belföldi illetőségűnek minősül és így a magyar SZJA törvény vonatkozik rá. E szerint a magyar belföldi illetőségű magánszemélyek a világon bárhol megszerzett jövedelmük után Magyarországon adókötelesek. A szlovák cég birtoklása ezt sem befolyásolja.

Amennyiben az Ön szlovák cége megfizette Szlovákiában a 19%-os egykulcsos adót, majd az így leadózott jövedelmet Önnek osztalékként kifizette, és amennyiben Ön a magyar törvények alapján belföldi illetőségűnek minősül, úgy osztalékadó fizetési kötelezettsége keletkezik Magyarországon, azaz a kapott osztalék után meg kell fizetnie további 25% osztalékadót is!

Kész kib@sz , de ez van!

Ja lehet Ciprusra, Mona.ban, Li.stein-ben is próbálkozni. A menők ingatlanba feketetnek, ott papiron óriási a kiadás és a nyaralóért, ott az adott országban kell adózni de szinte minden kiadás levonható at adóból, kiadható, behozza rezsit minimum ;:-))) ! Ez gagyi a szlovák 25%-hoz képest. ÜGYVÉD KELL!
képest!

A válaszadáshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!

Kérdezz te is!

Csak az email címed és a beceneved szükséges a regisztrációhoz!
Ne csak kérdezz, válaszolj is! Legyél Memo Profi!

Regisztráció »

Pontverseny állása

Kelly

4628 pont

itsze

3834 pont

Future

3786 pont

lajo

3499 pont

pamelacska1

2185 pont

Gergő

1655 pont

oregano

1567 pont

aranyoskám

1463 pont

torpilla

1432 pont

present

1425 pont

Online felhasználók

Jelenleg egy felhasználó sem érhető el.

RSS csatorna


regisztráció 20
kérdés beküldése -2
tiéd a legjobb válasz 4
kérdésedre legjobb választ jelölsz 1
kérdésre válaszolsz 1
szavazáson részt veszel 1
bejelentkezés (naponta) 1
más válaszát értékeled 1
+ szavazatot kap egy válaszod 1
ismerősöd regisztrál 3
szabályzattal ellentétes válasz -3