• Csatlakozz!
  • Bejelentkezés
  • Kövesd a memót a twitteren!
  • Bejelentkezés facebookkal

Kategóriák

Válassz kategóriát az egyszerűbb böngészéshez!

 

Hirdetés

Ottokár

Ottokár*
kérdezte több mint egy hónapja

Mi a véleményed az EMO-ról??

címkék – keress hasonló kérdéseket!

vallás, Zene, nyelv, költészet

  • 9 válasz
 
Future

Future ***** válasza több mint egy hónapja

Az emo eredetileg a hardcore punk zene egyik ága. Az „emo” szócskát a kezdetektől fogva számos különböző jelentéssel alkalmazzák, amelyek között gyakorta csak a közös eredet az összekötő kapocs. A kifejezés használatának jogossága is számos vita tárgya volt már. Az "emo" szó az angol „emotional”, azaz érzelgős szóból ered.

Eredeti formájában az „emo” kifejezés a 1980-as évek közepén a washingtoni hardcore punk szcéna kezdett egyre inkább eldurvulni, ezért néhány együttes egy valamivel dallamosabb, kevésbé agresszív vonalat kezdett játszani, bár a hc hatásai még mindig erősen jelen voltak a zenéjükben. A későbbiek folyamán ugyanezt a színtért nevezték „emocore”-nak is, ez utóbbi az „emotional (érzelmes) hardcore” rövidítéseként szolgált. A korszak legfontosabb együttesei a Rites of Spring, Embrace, One Last Wish, Beefeater, Gray Matter, Fire Party, és valamivel később a Moss Icon. Az emo első hulláma az érintett együttesek többségének felbomlásával ért véget a korai 1990-es években.

A '90-es évek közepétől kezdve alkalmazták a szót az emo első hullámában feltűnt Fugazi együttes nyomdokait követő indie rockegyüttesekre is. Együttesek, például a Sunny Day Real Estate vagy a Texas Is the Reason az emo dallamosabb, kevésbé kaotikus oldalát mutatták meg, mint a korábbi generáció. Az ún. „indie-emo” színtér a '90-es évek végéig működött, amikor is több együttes feloszlott vagy más stílusra váltott.

Ahogy a megmaradt indie emo együtteseket felkapta a mainstream, újabb együttesek egyre populárisabb hangzást teremtettek, amelyre a popkultúra végül is rányomta az „emo” bélyeget. Amellett, ahogy az „emo” szó a múltban is együttesek változatos körét jelölte, a mai emoegyüttesek listája még bonyolultabb és összetettebb, ami a kifejezés zenei szakkifejezésként való használatát rendkívül megnehezíti. Némi támpontot adhat, hogy sokan használnak a nevük előtt és/vagy után x vagy xXx tagot, ami eredetileg (és még napjainkban is) a straight edge-hardcore vonal jelképe volt, bár mára ez már kikopott a köztudatból.

Kaliforniában - különösen Bay Areaban számos együttes, így a Jawbreaker és a Samiam azon munkálkodott, hogy a washingoni „DC hangzást” populárisabb keretbe ágyazza. Andy Greenwald az előbbi zenéjét "a hardcore mogorva erejének, a kalipunk zeneírói érzékenységének és a DC emo megkínzott művésziességének héjanászának" nevezte, és ez a fajta nyersen dallamos zene hamarosan olyan új követőkre talált, mint a Still Life és a long islandi Golden Variety.

Szintén a korai 90-es években a Lifetime-hoz hasonló együttesek a saját módjukon reagáltak a youth crew típusú sraight edge hardcore kimúlására és új kivezető utak keresésébe fogtak. Ezt a fajta zenét gyakran nevezték dallamos hardcorenak, vagy emonak. A korábbi hardcore arcok elmetálosodására kezdetben a Lifetime a zene lassításával és lágyításával, valamint személyes dalszövegekkel reagált. Ehhez később társult a dühnek, sebességnek és dallamosságnak az a sajátos elegye, ami egyedivé tette a zenéjüket. A Lifetime zenéje, szövegvilága és stílusa olyan későbbi együttesek számára szolgált mintaként, mint a Saves The Day, a Taking Back Sunday és a The Movielife.

Ezzel egyidőben, a Converge-hez hasonló modern metalcore együttesek hatással voltak a Keleti Part emo együtteseire, amelyek közül számosra egyfajta katartikus élmény és önreflektív szövegek váltak jellemzővé.

Az első hullám (1985-1994)A második hullám (1994-2000)

http://www.origo.hu/zene/20070125emo.html
törölt felhasználó

törölt felhasználó ***** válasza több mint egy hónapja

olyanok mint a buzik csak fekete fehérben
Bezonce

Bezonce * válasza több mint egy hónapja

Az "EMO"-t szerintem nem is életstílusként kellene felfogni mert ha jól tudom ( ezeket a wikipédiáról olvastam) egy zenei stálust határoztak meg valahol a punk környékén amit a közönség talált ki az eggyütesre de persze az eggyütes punk nak gondolta magát aztán ez is át-át alakult módosult míg el nem értek ahoz a szinthez hogy már életstílus (lentebb "említettek depresszió, a begubózás, az elszigetelődés, a feltűnni akarás "(habár ez meg azért lenne rosz ez az idézés mert aki begubózik az nem akarhat feltűni véleményem szerint de ezt csak mellékesen) ) és a másik véglet pedig a "divat EMO " lenne szerintem ami "csak eggy indok a fiúknak,hogy a lányok szeressék őket" és ez ugyan annak a botnak a két vége.
Ne persze az én véleményem az hogy aki nem szereti ezt a durva világot akkor vessen véget az életének "aki hülye haljon is meg" mert akkor ő se érzi jól magát és felírja myspacere hogy neki nagyon elege van belőle hogy nem tud mit csinálni az életével az ilyen csak gyenge és nem csinál semmit inkább felvágja az ereit nagyon helyes ilyeneknek kéne odaadni a Darwin díjat mert kivonják saját gyenge génjeiket a társadalomból (erre az elvre épül a Darwin díj)
Na én csak ezeket tudom elmondani
Koszönöm
Bezonce
randomface

randomface **** válasza több mint egy hónapja

az a baj, hogy az igazi EMO stílusirányzatot sokan összekeverik a ma divattá vált emósokkal, akik csak utánozzák, és nem tudják, hogy igazából miről is szól ez az egész. sajnos most hirtelen nem találom azt a cikket, ami összehasonlította őket, de tényleg nem ugyanaz a kettő...
Szotyi

Szotyi ** válasza több mint egy hónapja

Ez is csak egy divathullám.
Aki tényleg depressziós, az ki akar jönni belőle, és nem méjobban belesüllyedi.
Ők viszont ezt csinálják az öltözködésükkel, stb.
Szerintem ez az egész, egy gusztustalan
feltűnési viszketegség.
swad

swad **** válasza több mint egy hónapja

Olvastam egyszer egy blogot erről a témáról, melyben vki világosan kifejtette benne hogy az EMO egyfajta ellenállás a mai érzéktelen monetáris gondolkodású antiszociális embertömeg ellen (jellemzően szinte az egész világ ellen) szerintem az elképzelés nem rossz azonban 1 fecske nem csinál nyarat alapon a kezdeményezés eleve kudarcra van ítélve, minek következtében az EMO - hívők/tagok a sikertelenségtől, kiábrándultságtól előbb csalódottságba, majd depresszióba esnek törvényszerűen. Tehát felfoghatjuk egyfajta "divathullámnak" is.
Ottokár

Ottokár * válasza több mint egy hónapja

Nekem a lányokról a 60-as évek amerikája jut az eszembe, persze nem mindről, csak egy kicsit elfuserált XXi sz.-i kivitelbe..
torpilla

torpilla ***** válasza több mint egy hónapja

Nekem a depresszió, a begubózás, az elszigetelődés, a feltűnni akarás jut eszembe róla így elsőre, amik eléggé negatív dolgok.
iAndris

iAndris **** válasza több mint egy hónapja

buzik...

A válaszadáshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!

Kérdezz te is!

Csak az email címed és a beceneved szükséges a regisztrációhoz!
Ne csak kérdezz, válaszolj is! Legyél Memo Profi!

Regisztráció »

Pontverseny állása

Kelly

4628 pont

itsze

3834 pont

Future

3786 pont

lajo

3499 pont

pamelacska1

2185 pont

Gergő

1655 pont

oregano

1567 pont

aranyoskám

1463 pont

torpilla

1432 pont

present

1425 pont

Online felhasználók

Jelenleg egy felhasználó sem érhető el.

RSS csatorna


regisztráció 20
kérdés beküldése -2
tiéd a legjobb válasz 4
kérdésedre legjobb választ jelölsz 1
kérdésre válaszolsz 1
szavazáson részt veszel 1
bejelentkezés (naponta) 1
más válaszát értékeled 1
+ szavazatot kap egy válaszod 1
ismerősöd regisztrál 3
szabályzattal ellentétes válasz -3