• Csatlakozz!
  • Bejelentkezés
  • Kövesd a memót a twitteren!
  • Bejelentkezés facebookkal

Kategóriák

Válassz kategóriát az egyszerűbb böngészéshez!

 

Hirdetés

ÉNÉNÉN

ÉNÉNÉN**
kérdezte több mint egy hónapja

El tudná nekem küldeni valaki az igazi török baklava receptjét?

címkék – keress hasonló kérdéseket!

étel, süti, török, baklava

  • 1 válasz
 
GIGI

GIGI ***** válasza több mint egy hónapja

Baklava
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg dió, 10 dkg vaj, 2 evőkanál étolaj, 2 tojás, 30 dkg cukor, citromhéj, 1 rúd vanília, méz, só.
Elkészítése: Azzal kezdjük, hogy kimérünk 25 deka lisztet, majd a két tojássárgájából, olajból és sóból rétestésztát gyúrunk. Aztán elmehetünk tévézni, vagy olvasgatni, vagy épp amihez kedvünk szottyan, mert a tésztát kábé fél óráig állni kell hagyni. Mikor már elég pihentnek tűnik, óvatosan nagyon vékonyra kihúzzuk. Figyelem, nem nyújtjuk, hanem kézzel vékonyítjuk el az asztalon. Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér: mindenki akkora szeleteket vág belőle, amekkora tepsije van, majd 5-6 percig száradni hagyja. Időközben már készíthetjük is hozzá a tölteléket: a fennmaradt lisztet összekeverjük a két tojásfehérjével. A tenyerünk között dörzsölgetve rizsszem nagyságú szemeket morzsolunk belőle. Az így elkészített morzsákat a vajon megpirítjuk. Amikor kész, a világosra pirított morzsákat ráöntjük a darált dióra, és 10 deka cukorral édesítjük. A tepsit, vagy a sütőformát, amiben a baklavát sütjük, kivajazzuk, s így terítjük rá az első réteg tésztát, majd megszórjuk töltelékkel és meglocsoljuk vajjal. Ezt ugyanebben a sorrendben még ötször megismételjük. A legvégén felülre is egy újabb réteg tésztát terítünk. A baklavát még sütés előtt kell felszeletelni rombusz vagy háromszög alakúra. Ezután közepes hőmérsékleten kisütjük. Van egy apró kis trükkje a sütésnek, ha nem csak igazán finom, de látványosan szép baklavát is szeretnénk készíteni: sütés közben néhányszor növeljük a sütő hőmérsékletét, azonban legyünk nagyon figyelmesek, hogy a sütemény szép sárgára süljön. A baklava egyik legfontosabb eleme a szirup, amit alapvetően a cukorból és két deci vízből főzzünk, de miután hozzákeverjük a citromhéjat és a vaníliát, tetszés szerint mézzel dúsíthatunk. Azt hiszem, lehetetlenség eltúlozni a méz mennyiségét, mert minél édesebb, annál jobb. Csak arra ügyeljünk, nehogy túl hígra sikerüljön, hanem legyen ez a főzet valódi sűrű szirup. Amikor a baklavát kivesszük a sütőből, azonnal rálocsoljuk a szirupot, és az egészet kábé fél napig állni hagyjuk. Meg kell várnunk ugyanis, hogy a tészta beigya a nedvességet, s az a cél, hogy minél jobban eláztassuk, mert az igazi baklavának tocsognia kell a szirupban.
Vannak, akik tálalás előtt meg szokták hinteni némi porcukorral is (ez sem rossz...), de az igazi balkáni balkavára ez nem jellemző.

A válaszadáshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!

Kérdezz te is!

Csak az email címed és a beceneved szükséges a regisztrációhoz!
Ne csak kérdezz, válaszolj is! Legyél Memo Profi!

Regisztráció »

Pontverseny állása

Kelly

4629 pont

itsze

3835 pont

Future

3787 pont

lajo

3499 pont

pamelacska1

2185 pont

Gergő

1655 pont

oregano

1567 pont

aranyoskám

1463 pont

torpilla

1432 pont

present

1425 pont

Online felhasználók

Jelenleg egy felhasználó sem érhető el.

RSS csatorna


regisztráció 20
kérdés beküldése -2
tiéd a legjobb válasz 4
kérdésedre legjobb választ jelölsz 1
kérdésre válaszolsz 1
szavazáson részt veszel 1
bejelentkezés (naponta) 1
más válaszát értékeled 1
+ szavazatot kap egy válaszod 1
ismerősöd regisztrál 3
szabályzattal ellentétes válasz -3